06-36001520 info@buro4kids.nl

 

“Ik ga nooit goed kunnen lezen…lezen is stom!!”

Als drie jarige kon hij het telefoonnummer van zijn vader intikken en hem opbellen met de vraag of hij al bijna thuis kwam. In de kleuterklas kende hij al alle letters. Een intelligente jongen die het, naar verwachting, leuk zou gaan vinden in groep 3!

Niets van dit alles werd waar….

We kregen een ongelukkig jongetje te zien dat als het thuiskwam een reden zocht om ruzie te maken en z’n frustratie eruit te gooien.

Als ouders snapten we er niets van en ook de leerkrachten op school konden hun vinger er niet op leggen. De IQ test liet zien dat het een heel intelligent kind is….en toch lukte het (begrijpend) lezen niet.

We zaten echt met onze handen in het haar!

Het lukte hem niet om te lezen zoals je zou verwachten. Het ‘plakken’ ging moeizaam en het hardop lezen klonk hortend en stotend. En wat nog vervelender was dat hij ongelukkig was… Al snel gaf hij aan: “Ik ga nooit goed kunnen lezen….lezen is stom… en school is stom.”

Wat had ik toen graag geweten wat ik nu weet….Dat dit een oorzaak heeft…

Wat hebben we met elkaar gezwoegd en geploeterd om het leefbaar te houden. Om te zorgen dat hij goed in zijn vel ging zitten en héél veel te oefenen om maar op leesniveau te blijven.

Dat had anders gekund als ik geweten had dat hij een beelddenker is…. ( die hakt en plakt niet maar leest in woordbeelden) en het had anders gekund als ik wist dat hij last heeft van een visuele disfunctie. (fixatie disparatie) Niet dat alle problemen dan in één klap opgelost zijn maar het had zeker geholpen.

En wat gun ik het al die kinderen die dit/ of één van beide hebben dat ze hulp krijgen en dat het herkend wordt op school. Laat je kind niet tobben en denken dat het dom is…

Neem contact met me op als je dit herkent. Als beelddenkspecialist en visueel screener kan ik je verder helpen!

https://www.buro4kids.nl